Stockholm 20-22 juni 2022

Jag tog en tur till Stockholm. Kombinerad studie- och nöjesresa. Jag behövde lite nya intryck!

(En dag när jag har tid ska jag lära mig mer om hur man anpassar en blogg, t ex gör det lättare för folk att registrera sig som följare Men att lära sig nya saker tar mycket tid! Så inte idag.)

Tågresan gick fort och bekvämt! Och Vandrarhemmet var väldigt bra.

Medborgarplatsen. Jag provade inställningen ”Retro” på kameran, tyckte det var lite kul. Jag hade aldrig besökt Medborgarplatsen förut. Promenerade dit från Zinkensdamm, och gick in på biblioteket där också och kollade.

Tunnelbana så himla smidigt och bra! Jag anmälde mig till en stadshistorisk vandring på Liljeholmen. Guiden, Kettil Mannerheim tror jag han hette, var så duktig och intressant att lyssna på. Trevliga deltagare i gruppen också. Det som är roligt med att rea ensam är att man pratar mer med andra människor man möter, än om man reser ihop med någon.

Föreläsning på Sturebiblioteket. Det låg nere i tunnelbanegången! Om en konstnär vid namn Emma Toll, det var lärorikt om kvinnliga konstnärers villkor för 150 år sen. Anna-Lena Jönsson heter konstvetaren som pratade, och som skrivit en bok också. Den köpte jag.

Stockholm, Stockholm, Stockholm… jag passade på att gå och se sånt som jag inte sett förut. Medeltidsmuseet hade jag missat t ex. Någon har gjort en rekonstruktion av hu Sten Stura bör ha sett ut… Kul. Bjälboätten, ni vet 🙂 Nu fick jag alldeles för lite tid där men då vet jag vad jag ska göra om jag åker till Stockholm igen. Jag ville nämligen passa på att följa med på arkeologens visning av utgrävningarna vid Slussen. Det var jättespännande! De hittade en stenlagd gata på söder, vid Slussen, som var från 1200-talet, under de nio metrarna (!) med kulturlager. Och så en promenad genom Gamla Stan. Prästgatan är den äldsta stenlagda gatan i Gamla Stan hade arkeologen sagt, så den tog jag kort på.

Det svåra var sen att hitta hem. Jag tänkte gå och lägga in väskan på stationen och sen gå runt lite i Kungsträdgården men när jag äntligen hittade ingången till Centralstationen så var det lika bra att köpa en sallad och gå direkt till tåget. Om ni tror att det skulle hjälpa att jag gått av tåget på Centralen två dagar tidigare så tror ni fel. Att jag varit på en plats förut är inte på något sätt en garanti för att jag ska hitta dit igen.