Röros Marknad 2023

Marknaden i Röros har hållits varje år sedan 1853, förutom de två pandemiåren 2020 och 2021. I år var det ca 90 hästekipage som kom inkörande, efter att ha färdats i grupper från Dalarna, Härjedalen och Innlandet. Det var mycket hantverk på marknaden, mycket stickat i ull. Tröjor, vantar, mössor. Begagnat-marknader fanns också en hel del, och lokal mat som ren och älgkorv. Jättefestligt alltihop, och vi som bara var där öppningsdagen 21 febr hade en väldig tur med vädret!

Den gamla gruvstaden Röros är ett av UNESCOS världsarv och verkligen en sevärdhet med de urgamla husen och de stora slagghögarna efter kopparbrytningen.

Vi åkte buss med Nordia Buss. Väldigt bekvämt! Allt ordnat, resa, hotell, middagar och frukostar.

Resan

Det var så fint väder så jag fotade en del genom fönstret när bussen körde. Efter Oslo började det bli ordentligt med snö. Så skönt, jag kände det som balsam för själen att få uppleva riktig vinter lite längre än bara de få dagar vi haft vinter hemma i Bohuslän.

Invigning 21 feb

Musik och folkdans, men vi såg inte folkdansen för vi stod lite fel placerade för det. Vi hörde i alla fall musiken.

Läs mer: Röros Marknad 2023
Klicka på länken så kommer du till youtube där jag lagt in några korta filmer från invigningen och hästparaden framför allt.

Marknaden

Jag tog inte så mycket kort på varor som fanns till salu. De gamla sakerna tyckte jag var mest intressanta. Men över huvud taget så fanns inte en massa krimskrams, utan mestadels kvalitetsprodukter med hyfsat lokalt ursprung.

På bussen igen

Buss från marknaden till hotellet, återigen en god middag och nästa dag hemåt.