I Resteröd, med Selma som sällskap

Måndag 25 april skulle Selma Lagerlöf-sällskapet åka till Resteröd och bli visade kyrkan. Jag fick veta det av en händelse, av en vän som köpte min senaste bok, där jag har skrivit bl a om Resteröds kyrka. Får jag åka med på det, sa jag, och det fick jag! Sedan gick jag med i Selma-sällskapet också, Selma Lagerlöf är en fantastisk författare och inspirationskälla.

Lars-Magnus berättade massor av intressanta saker för oss. Vi var i församlingshemmet länge, fick jättegod fika, både av Lars-Magnus och av Gunvor som hade bakat skrädmjölskakor bl a, enligt recept från Mårbacka. Vi pratade om bröllopet i Resteröd (som förr hette Risteröd) som Selma Lagerlöf skrev en pjäs om, med inspiration från den berättelsen.

Sedan gick vi in i kyrkan, och tittade på alla märkvärdigheter där inne, som de oerhört vackra och värdefulla stolorna, fast nu har jag glömt vem som skänkte dem. Märta Måås-Fjetterström var i alla fall inblandad på något sätt. Krucifixet var snidat av en lokal konstnär från Ljungskiletrakten men jag har glömt vad han hette också.

Den supermaffiga bibeln, det är en av Karl den XII:s biblar… Jag hade så gärna velat titta i den! Vågade inte fråga rakt ut.

Selma Lagerlöfsällskapet har många medlemmar och många aktiviteter i Värmland förstås, men det finns också en Göteborgs-avdelning som ordnar aktiviteter i Göteborg. Vill ni ha kontaktuppgifter till Göteborgsavdelningen så hör av er till mig! kontakt@annika-g.se

Jag köpte även förra årets medlemsbok i Selma Lagerlöfsällskapet, Sankta Annas kloster. Har läst den, själva pjäsen, men inte hunnit med eftertexterna än.

https://www.selmalagerlof.org/